- Hedgefonds TCI Fund Management is een van de grootste aandeelhouders van Alphabet, het moederbedrijf van onder meer Google.
- TCI wil dat de techreus flink in de kosten gaat snijden, onder meer omdat de personeelskosten te hoog zouden zijn.
- De activistische aandeelhouder maakte in 2007 naam als de partij die eerder ABN AMRO onder druk zette om zichzelf op te splitsen.
- Lees ook: Google en Facebook onder de loep in Brussel wegens advertentiepraktijken: andere partijen mogelijk benadeeld door samenwerking tussen de twee reuzen
Hedgefonds TCI Fund Management is een van de grootste aandeelhouders van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Het fonds van de als ‘activistisch’ bekend staande beheerder Christopher Hohn heeft dinsdag een brief aan het moederbedrijf van Google gestuurd waarin de techreus wordt aangespoord z’n kosten te verlagen door in het personeelsbestand te snijden.
Ook wil TCI dat de beloning van werknemers wordt verlaagd en dat verliezen bij innovatieve projecten zoals Waymo, de zelfrijdende auto van Alphabet, worden gestelpt.
TCI staat bekend als een activistische aandeelhouder. In 2007 kocht het een bescheiden belang van 1 procent in ABN AMRO en eiste het vervolgens dat de bank zich óf zou oriënteren op een overname óf zou opsplitsen en de verschillende onderdelen te koop zou zetten. ABN werd uiteindelijk gesplitst en verkocht aan Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander.
Dee brief aan Alphabet is gericht is aan CEO Sundar Pichai en ondertekend door fondsbeheerder Hohn. Die schrijft dat “de kosten van Alphabet te hoog zijn en dat het management hard moet ingrijpen”.
TCI is sinds 2017 grootaandeelhouder van Alphabet en heeft een belang van zes miljard dollar in het bedrijf. Ondanks dit grote belang is het volgens zakenkrant The Wall Street Journal "ongebruikelijk dat grote technologiebedrijven te maken krijgen met campagnes van activisten zoals TCI".
TCI directeur Christopher Hohn. Foto: Peter MacDiarmid/ Getty Images
Gemiddeld salaris bij Alphabet ligt 153% hoger dan bij andere techbedrijven
Hohn schrijft in de brief dat TCI zich vooral zorgen maakt over hoe snel Alphabet in de afgelopen jaren is uitgedijd. Volgens de berekeningen van TCI, die in de brief worden geïllustreerd met grafieken, is het personeelsbestand van het bedrijf sinds 2017 met 20 procent per jaar gegroeid.
In vijf jaar tijd is het aantal werknemers van Alphabet daardoor meer dan verdubbeld, van iets meer dan 80.000 naar bijna 190.000. "Het bedrijf heeft te veel werknemers en de kosten per werknemer zijn te hoog", schrijft Hohn.
"Het is een slecht bewaard geheim in Silicon Valley dat bedrijven zoals Google, Meta, Twitter en Uber vergelijkbare omzetniveaus zouden kunnen realiseren met veel minder mensen", voegt Hohn eraan toe. Ook stipt hij aan dat TCI gesprekken heeft gevoerd met voormalige leidinggevenden van Alphabet om tot deze conclusies te komen.
TCI is niet alleen ontstemd over het grote personeelsbestand van Alphabet, maar ook over de hoge salarissen die het bedrijf betaalt. Hohn wijst erop dat het gemiddelde loon bij Alphabet 153 procent hoger ligt dan bij de grootste twintig beursgenoteerde techbedrijven.
"We erkennen dat Alphabet zeer getalenteerde en slimme ingenieurs in dienst heeft, maar die vormen slechts een fractie van het werknemersbestand. Veel werknemers voeren algemene verkoop-, marketing- en administratieve functies uit. die zouden een salaris moeten ontvangen dat in lijn ligt met andere technologiebedrijven", aldus Hohn.
Alphabet moet verliezen op Other Bets goedmaken
Alphabet kondigde eerder al aan dit jaar minder mensen in dienst te nemen door de toenemende verliezen. Maar in tegenstelling tot andere techreuzen zoals Meta, Twitter en Amazon, zijn er bij Alphabet nog geen massale ontslagrondes geweest.
CEO Pichai lijkt de zorgen van TCI over de productiviteit van werknemers te delen. Tijdens een interne bijeenkomst in augustus heeft hij naar verluidt gezegd dat "er zorgen zijn dat onze productiviteit als geheel niet is waar die moet zijn gelet op de personeelssterkte die we hebben".
Maar de zorgen van TCI reiken verder dan het personeelsbestand van Alphabet. Het fonds roept het techbedrijf op zijn verliezen in ‘Other Bets’ te reduceren. Dat zijn innovatieve projecten van Alphabet, zoals Waymo, en het biotechbedrijf Calico.
Eind oktober meldde Alphabet dat het dit jaar 4,5 miljard dollar verlies heeft geleden aan z’n ‘Other Bets’. TCI dringt er daarom op aan dat Alphabet zijn investering in Waymo schrapt.
"Helaas is het enthousiasme voor zelfrijdende auto's ingestort en hebben concurrenten de markt verlaten", schrijft Hohn. "Waymo heeft zijn buitensporige investering niet waar kunnen maken en de verliezen moeten drastisch worden verminderd."